Blog de notíces de l'Associació Agrat. Per a més informació www.agrat.cat

dijous, 3 de maig del 2012

Els Escoltes i Agrat dignificaran el pou de gel

Tàrrega vol fer visitable el seu antic pou del gel, un significatiu vestigi històric datat entre els segles XVI i XVII. La iniciativa ha sorgit de l’Agrupament Escolta Mestre Güell-Roger de Llúria i de l’Associació Agrat amb l’objectiu de dignificar indrets oblidats de la ciutat. El Museu Comarcal de l’Urgell–Tàrrega, que acceptà aquesta proposta de preservació del patrimoni, coordinarà els treballs de restauració.Visites del 12 al 14 de maig.

Així, a partir d’aquesta setmana, voluntaris de les dues entitats netejaran l’entorn, l’accés i l’interior del pou del gel sense ànim de lucre, per obrir-lo al públic durant la propera Festa Major, els dies 12, 13 i 14 de maig. Aquest pou, situat a la part alta del carrer que du el seu nom i vora el castell medieval, té 8 metres de diàmetre i 12 metres d’alçada. És de titularitat municipal i ha estat objecte d’intervencions puntuals des dels anys 90 per part del Museu Comarcal de l’Urgell.En bon estat de conservacióPer això ha arribat fins als nostres dies amb un bon estat de conservació, si bé la museïtzació definitiva s’ha anat ajornant per motius pressupostaris. Ara, i amb la col·laboració desinteressada dels Escoltes i Agrat, les restes es podran visitar per uns dies. En aquest sentit, és previst també d’instal·lar una escala de ferro per facilitar les visites al seu interior, realitzada per alumnes del Centre de Formació La Solana.

Val a dir que el Museu Comarcal de l’Urgell ha sol·licitat una subvenció a la Generalitat de Catalunya destinada a la preservació d’aquest singular element del patrimoni històric.AntecedentsEl pou era un dipòsit on els targarins conservaven el glaç destinat a la conservació d’aliments, sobretot el peix, la refrigeració de begudes i usos terapèutics. La seva explotació estava subjecta a un arrendament i bona part del gel provenia d’unes basses situades als afores de la vila. Amb la implantació de les primeres fàbriques de gel, el pou quedà en desús i ha perdurat fins als nostres dies com a vestigi catalogat i protegit.

Calendari de visites:
- Dissabte 12 de maig, de 12 a 2 del migdia·
- Diumenge 13 de maig, de 5 de la tarda a 2/4 de 8 del vespre·
- Dilluns 14 de maig, de 12 a 2 del migdia.

Notícia de l'Ajuntament de Tàrrega - http://www.ajtarrega.es/noticies.html?id=1145

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada