Blog de notíces de l'Associació Agrat. Per a més informació www.agrat.cat

dilluns, 6 de maig del 2013

L’Agrat i els escoltes redescobriran el torricó carlí de l’ermita de Sant Eloi durant la Festa Major de Tàrrega



 Tàrrega farà visitable el torricó carlí de l’ermita de Sant Eloi, un conjunt defensiu format per tres torricons i altres estructures militars que es van construir durant la darrera guerra carlina, entre 1872 i 1874. La iniciativa ha sorgit de l’Agrupament Escolta Mestre Güell-Roger de Llúria i de l’Associació Agrat amb l’objectiu de dignificar indrets oblidats de la ciutat i que l’any passat ja va donar els seus fruits amb les visites al Pou de Gel.

El Museu Comarcal de l’Urgell–Tàrrega ha acceptat aquesta proposta de preservació del patrimoni i coordinarà els treballs de restauració i visita guiada. Les visites estan programades pel diumenge 12 de maig de 16h a 20h i el dilluns 13, d'11h a 14h. A més, aquest acte compta amb la col·laboració de l’Associació Amics de l’arbre, responsables de la gestió del parc de Sant Eloi. L’Agrat i els escoltes han escollit aquest indret en motiu de la celebració del centenari del parc de Sant Eloi i la visita inclourà entrar a l’interior del torricó i al campanar de l’església de Sant Eloi.

La construcció del conjunt defensiu a Sant Eloi es deu a l’estament militar lliberal que durant la tercera guerra carlina s’hostatjava Tàrrega. El Pla, que tenia prevista la construcció de 4 torricons i muralles que envoltessin tot l’entorn de l’ermita, no es va arribar a acabar. La destrucció provocada per la riuada de Santa Tecla a la muralla medieval i les cases de la part sud de Tàrrega l’any 1874 va capgirar els plans que tenien els militars per a Sant Eloi i es van dedicar a reconstruir la part de ciutat malmesa.

Els torricons, en l’actualitat, tenen la coberta plana i actuen de miradors. Segons el Museu Comarcal aquesta modificació de la coberta va estar causada pel deteriorament de les cobertes originals a principis de la dècada dels vint. Entre els anys 1922 i 1923, es va dur a terme la reconstrucció de la coberta dels dos torricons de la banda sud que miren a la ciutat  gràcies a l’aportació econòmica altruista de dos persones: Marcel·lí  Ricart i Josep Trepat Galceran, solidaris amb el parc de Sant Eloi.

Tanmateix, durant aquesta Festa Major de Tàrrega l’Agrat i els escoltes tornaran a fer visitable el pou de gel que l’any passat van dignificar i presentar a la població. La iniciativa va tenir un notable èxit de públic i molta gent es va quedar sense poder-lo veure. Així, estan programades dues visites el dissabte 11 i el diumenge 12 de maig de 11h a 14.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada